More selected projects

gjøvik-house-headergjøvik-house-header

The Gjøvik House by Norm Architects 

An hour north of Oslo, located on a majestic hill side facing the Norwegian woods and Mjøsa lake, lies the Gjøvik house; a modern and minimal cluster house created by Norm Architects. The Gjøvik house, consisting of overlapping cubes of different sizes, makes for an intimate and dynamic family home with materials, levels and inbuilt, tailor-made furniture creating a minimal yet warm and secluded feeling. The house gracefully embraces the hill side terrain, merging with its surroundings in a humble and natural manner. Having thoroughly considered the climate in the process of designing the house, the idea behind the cluster style house was to give the home a cosy and inviting feel, where you can truly hibernate while taking shelter from the frigid days of Nordic winter.

The house consists of 6 cubes overlapping each other in plan and section. This creates a cosy universe filled with nooks and crannies, and with a continuously surprising flow. Moving through the house, the eye wanders from one room to the next, on to the next again, adding a distinct sense of depth. The intertwining is further underlined by the choice of materials. Floor becomes wall and wall becomes floor in an ever-changing world of concrete, wood and subtle, warm tones. Having the majority of all furniture built in adds to the soft, yet minimal expression in this unique family home. Placed on a hill side sloping towards Mjøsa lake in the breath-taking Norwegian woods, the house follows the slope in its composition, and faces the spectacular view.